Litterær middag

Lørdag d. 2. november kl. 18-23

Karoline Amalie byder endnu engang velkommen til Litterær Middag, hvor vi kombinerer en gastronomisk oplevelse med en litterær oplevelse.

Vi prøvede konceptet første gang i juni 2019 som en del af Litteraturfestivalen SilkeORD, og efter stor succes, gentager vi nu idéen.

Til den litterære middag vil blive serveret

  • Velkomst og snacks
  • 3 retter og dertilhørende østrigske vine

Under middagen vil blive læst uddrag og fortalt om fire forskellige danske og udenlandske tekster, der handler om, og/eller inkorporerer mad på en interessant og skæv måde. Teksterne tæller James Joyces Ulysses (1922), Kristina Nya Glaffey og Maja Lee Langhvads Madalfabet (2019), Anders Haahr Rasmussens Det var ikke planen at købe kålroer (2018) og ikke mindst Knut Hamsuns Sult (1890).

De litterære indslag faciliteres af Kandidatstuderende v. Litteraturhistorie Aarhus Universitet Anna Simonia Gjørup

Arrangementet varer fra kl. 18-23 og koster 595 kr. pr. person. Booking på rikke@karolineamalie.dk

Litterær menu

Vi byder velkommen med et glas perlende Brut rosé fra Graf Hardegg i Kamptal, Østrigs koldeste vinområde langs floden Kamp. Små hapsere af jomfruhummer med kartoffel vil komme flyvende, derefter taskekrabbe på fladbrød, endda vildlaks med pastinak samt osten Skærsild og til sidst, som kronen på værket, den stolte bøf tatar mellem to gyldne chips.

Efter det første litterære akkompagnement er det kammuslingens tur til at føre sig frem. En kammuslingmousseline med porrer og med en creme af lineblåmuslinger fra Limfjorden står for tur. Hertil vin fra det sydlige Steiermark, nærmere bestemt Gamlitz, nærmest Slovenien. Druen er en Sauvignon Blanc fra 2015, kreeret af Hannes Sabathi, der erklærer, at han har elsket vindyrkning, siden han lå i vuggen.

Dernæst carpaccio af en 33kg stor helleflynder, den hellige og største af alle fladfisk. Denne kæmpe fra det nordlige Norge er blevet kærligt marineret med sennep fra jomfruhummerens hjem-ø, Læsø, og med rapsolie fra Nyborggaard ved Vildbjerg. Havens muld er dertil blevet brudt op, for at helleflynderen kan føre sig frem ved siden af jordskokker.
Vinen hertil fra Johanneshof Reinisch i Tattendorf, Thermenregion, er lavet under en mild grad af tvang. Det hed sig, at vi måtte have denne vin, og der måtte plages. Vinen blev skabt, og kom til at hedde Kapitel 1 Auf der Maiche.

Det sidste kapitel i menuen er Gothenborgkylling med indmad. Indmad kan være kilde til næserynken og øjenbrynsløft hos mange, men lad se, om deres skepsis kan mildnes. Til at imødekomme den gode kylling, som for ikke længe siden gik frit og pirkede i jordbunden, serveres en vin fra Johannes Zillinger, som også ved, hvordan man forholder sig til jordens rigdomme. Hans vine er biodynamiske og dyrket med en nænsom tanke på hvert blad og mariehøne. Al denne nænsomhed udfolder sig i i Velm-Götzendorf i Weinviertel, som grænser op til Slovakiet. Vinen er en Zweigelt Sonnenberg 2016, Østrigs nationale blå drue.

 

Til dem som ønsker at blive hængende og endnu ikke finder sig kropsligt eller sjæleligt mættede efter Annas litterære indslag kan vi tilbyde ost eller lidt sødt.

Enten:

Ostebordet med udvalg af Arla Unika Oste kr. 195,- inklusiv 2 forskellige vine som passer til de udvalgte oste.

eller

Varm & blød chokoladekage med ymeris og tranebær fra Skagen kr. 195,- inklusiv østrigsk dessertvin.

Kaffe/te med petit four kr. 95,-